11-15 maart: Week voor de Gezonde Jeugd

  • Geplaatst op
11-15 maart: Week voor de Gezonde Jeugd

In de Week voor de Gezonde Jeugd (11-15 maart) staan we stil bij de voordelen van fietsen, met name voor kinderen.

In de Week voor de Gezonde Jeugd wordt onder andere aandacht besteed aan het belang van beweging onder jongeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren tegenwoordig te weinig bewegen, terwijl beweging juist zo goed is voor hun fysieke en mentale ontwikkeling. Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd zetten verschillende professionals en ambassadeurs zich in voor het promoten van een gezondere levensstijl voor kinderen. Wij van Kinderfietshelm.nl dragen daar graag ons steentje aan bij door de voordelen van fietsen onder de aandacht te brengen.

 

Laat kinderen kennis maken met fietsen
Voldoende beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Tegenwoordig is het helaas zo dat jongeren steeds minder lijken te bewegen en steeds vaker binnen zitten. Fietsen is een hele simpele en leuke manier om kinderen in beweging te krijgen. Kinderen kunnen het al van jongs af aan leren en in Nederland is het verkeer goed op fietsers ingesteld. Bovendien biedt fietsen vrijheid; een kind dat kan fietsen kan op gegeven moment zelf naar school, vriendjes of sportclubs toe.

 

Hoe begin je?
Als ouder kunt u uw kind stimuleren om te gaan fietsen door zelf het goede voorbeeld te geven. Ga er dus samen regelmatig op de fiets op uit, al vanaf dat uw zoon of dochter nog klein is. U maakt dan gebruik van een voorzitje of achterzitje. Als uw kind wat ouder is, kan hij of zij zelf kennismaken met het fietsen. Begin bijvoorbeeld met een driewieler en stap vervolgens via een loopfietsje over naar de eerste kinderfiets. Vooral loopfietsjes zijn erg handig voor de fietsontwikkeling; kinderen leren namelijk op deze manier alvast een beetje oefenen met sturen en het houden van balans.

 

Zorg voor veiligheid
Net zo belangrijk als de technische aspecten van het fietsen, is de veiligheid in het verkeer. Maak uw kind dus bewust van de verkeersregels. Op de fiets moet een kind veel dingen tegelijkertijd doen. Zorg er dus voor dat ze weten dat ze zich goed moeten concentreren en goed op moeten letten onderweg. Voldoende begeleiding is hierbij essentieel, net als veel oefenen. Voor extra veiligheid in het verkeer is het aan te raden een goede kinderfietshelm aan te schaffen.