13.000 kinderen krijgen gratis fietshelm

  • Geplaatst op
13.000 kinderen krijgen gratis fietshelm

In het kader van veilig fietsen krijgen 13.000 kinderen in Nederland een gratis kinderfietshelm. Dit om het stijgende aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Lees hier meer over het belang van een goede kinderfietshelm.

De Edwin van der Sar Foundation deelt dit jaar samen met de ANWB 13.000 gratis kinderfietshelmen uit aan kinderen in Nederland. Ze doen dit in het kader van het project ‘Veilig fietsen naar school’. Dit project heeft als doel om het stijgende aantal verkeersslachtoffers op de fiets terug te dringen, en dan met name het aantal slachtoffers met hoofd- en hersenletsel.

 

Onderzoek wijst uit dat het aantal verkeersslachtoffers op de fiets toeneemt. Volgens het CBS waren er in het jaar 2017 voor het eerst meer verkeersslachtoffers als gevolg van een fietsongeluk dan een auto-ongeluk. Bijna een derde van deze slachtoffers had hoofd- en hersenletsel. Vooral kinderen, die nog jong en onervaren zijn, zijn kwetsbaar in het verkeer. Een goede fietshelm is voor hen dus van groot belang. 

 

De werking van een kinderfietshelm
De gratis fietshelmen worden uitgedeeld tijdens de ANWB Streetwise verkeerslessen in groepen 3 en 4 van de basisschool. Behalve praktijkles krijgen kinderen ook informatie over de werking van een fietshelm. Kort gezegd werkt een fietshelm als volgt: bij een botsing of val vangt de harde buitenkant van een helm de klap op, terwijl de zachtere binnenkant de schok absorbeert. Volgens deskundigen helpt een fietshelm op deze manier hersenletsel voorkomen.

 

Waar u op moet letten bij de aanschaf van een kinderfietshelm
De veiligheid en werking van een fietshelm is wel van een paar factoren afhankelijk. Het is allereerst belangrijk dat u voor uw kind de juiste maat fietshelm bepaalt. Een fietshelm die te groot of te klein is, kan zijn werk niet goed doen. Ten tweede is het van belang dat de helm goed op het hoofd gezet wordt. De helm mag immers bij een val niet naar voren of achteren glijden. Kies ten slotte altijd voor een fietshelm met het EN 1078-keurmerk. Zo weet u zeker dat de kinderfietshelm aan de gestelde Europese veiligheidseisen voldoet.

 

Wanneer uw kind niet één van de gelukkigen is die een gratis helm ontvangt, verwijzen we u graag naar ons brede assortiment kinderfietshelmen.

 

                                                           Kinderfietshelm Police