Uw kind veilig op de fiets

Uw kind veilig op de fiets

Uw kind veilig op de fiets, dat wil natuurlijk iedere ouder. In dit artikel vindt u enkele nuttige tips en handige fietsaccessoires die de veiligheid van uw kind in het verkeer vergroten.

In Nederland, waar fietsen diep in de cultuur zit ingebakken, stappen kinderen vaak al jong op de fiets. Fietsen kent namelijk vele voordelen. Behalve dat het gezond is, is het ook erg handig. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen kinderen namelijk zelf gemakkelijk overal naartoe fietsen, zoals school, sport, of vriendjes. Bij het (leren) fietsen is het zaak voldoende aandacht te besteden aan de veiligheid. Hieronder vindt u enkele belangrijke aandachtspunten.

 

Oefenen met fietsen en het toepassen van de verkeersregels
Als uw kind er klaar voor is om te leren fietsen, is het vooral belangrijk om veel meters te maken. Neem dus regelmatig samen de fiets zodat uw kind kan wennen aan de techniek van het fietsen en vertrouwd kan raken met het overige verkeer. Maak uw kind bewust van de belangrijkste verkeersregels zoals het geven van voorrang en leer hem of haar veilig oversteken. Leer uw kind ook goed kijken en tijdig stoppen.

 

Zorg voor een veilige kinderfiets
Uiteraard is het ook van belang dat kinderen beschikken over een veilige kinderfiets. Dit houdt in dat verlichting werkt, de remmen het doen en dat de zadel, de trappers en het stuur goed zijn afgesteld. Voor het veilig kunnen inhalen is een goed werkende fietsbel aan te raden. Heeft u geen tijd of zin om zelf de kinderfiets te checken op veiligheid? Veel fietsenwinkels bieden een jaarlijkse fiets-apk aan waarbij de gehele fiets van A tot Z wordt nagekeken. Dit kost doorgaans slechts twee of drie tientjes en is het geld zeker waard.

 

Het belang van een goede fietshelm
In enkele Europese landen is het voor kinderen verplicht om op de fiets een helm te dragen. In Nederland is dit niet het geval, maar het dragen van een kinderfietshelm is wel aan te raden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het dragen van een helm bij een val of botsing belangrijke trauma’s in de hersenen kan doen voorkomen. Het is immers de helm die de klap opvangt, in plaats van het hoofd. Kies bij de aanschaf wel altijd voor een exemplaar dat goed past. Een te grote of te kleine fietshelm kan namelijk juist averechts werken.

         Bobike Kinderhelm ONE urban grey xs                            Polisport Kinderhelm Race