Kinderfietshelm met harde schaal en foamlaag

Verschillende zaken dragen bij aan de veiligheid van een kinderfietshelm. De pasvorm, maat en draagwijze zijn bijvoorbeeld belangrijke zaken die de veiligheid van een helm verhogen. Maar net zo belangrijk is het materiaal van de helm. Uiteraard zijn fietshelmen zo gemaakt en ontworpen dat ze optimale bescherming bieden bij een botsing of val. Maar hoe gaat die bescherming nou in zijn werk?

Harde schaal – ABS
De harde buitenkant van een helm wordt ook wel de schaal genoemd. Deze biedt directe bescherming van het hoofd bij een botsing of val. De schaal zorgt er ook voor dat het dempingsmateriaal aan de binnenkant van de helm zijn werk kan doen. Sommige kinderfietshelmen hebben een zogenaamde in-mold constructie. Bij deze constructie wordt het dempingsmateriaal als het ware in de buitenschaal gespoten waardoor het één geheel vormt. U ziet dit bijvoorbeeld veel bij de fietshelmen van ABUS.

Foamlaag
Het dempingsmateriaal aan de binnenkant van de helm bestaat meestal uit een foamlaag. Dit wordt ook vaak schokabsorberend EPS genoemd. Deze foamlaag absorbeert bij een botsing of val als het ware de ‘botsenergie’. In feit dempt de helm dus de schok of de impact van de val.

Vijf jaar goede bescherming
Het is wel belangrijk om te realiseren dat hoe goed een valhelm ook is, hij na een jaar of 5 zijn beschermende waarde verliest. De kwaliteit wordt met de tijd gewoon simpelweg minder. Vervang een kinderfietshelm dus op tijd. Ook na een (flinke) val verliest de kinderhelm in kwaliteit. De helm is dan vaak niet meer geschikt voor verder gebruik. Zie ook onze blog over de veiligheid van een kinderfietshelm voor meer informatie. 

ABUS Kinderhelm Smooty Pink Butterfly S                                          ABUS Kinderhelm Youn-I Sparkling Green M