Veilige kinderfietshelm

Het dragen van een fietshelm heeft bewezen meerwaarde. Een kind dat op de fiets een helm draagt, is veruit beter beschermd bij valpartijen dan een kind dat geen helm op heeft. Het is hierbij wel van belang dat de helm op de juiste manier gedragen wordt en dat uw kind een helm draagt die goed past. Al onze kinderhelmen zijn voorzien van het Europese keurmerk EN 1078. Een fietshelm die dit keurmerk heeft, is veilig bevonden voor op de fiets. 

Hoe werkt een kinderfietshelm?
Het idee van een fietshelm is natuurlijk dat deze bij een onvoorziene valpartij de ergste klap opvangt. De helm zorgt ervoor dat het hoofd van uw kind niet de grond of een ander hard object raakt. Bovendien dempt de foamlaag aan de binnenkant van de fietshelm de schok. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van een helm bij een val belangrijke trauma's in de hersenen kan voorkomen.

Bobike Kinderhelm One Strawberry Red xs                                           Kiddimoto Kinderhelm Police Small

Goede pasvorm zorgt voor veiligheid
De pasvorm van een kinderhelm voor op de fiets is belangrijk. Een voorwaarde van effectieve werking van een valhelm is dat deze goed om het kinderhoofd zit. Hiervoor heeft u een fietshelm in de juiste maat met de juiste hoofdomtrek nodig. Ook is het belangrijk dat de kinderfietshelm op de juiste manier opgezet wordt.

Een paar korte tips: de voorkant van de fietshelm hoort iets boven de wenkbrauwen te zitten. Laat de helm dus niet naar achteren zakken. De oren en de ogen moeten hierbij vrij blijven. Ondertussen moet er voor de sluiting onder de kin een klein beetje speling zijn. Daarna draait u de kinderhelm zelf met de verstelbare binnenring (binnenbeugel) 'strak'. Houd hierbij ongeveer net een vinger speling, zodat het niet gaat knellen.

Goed passende en veilige kinderfietshelm

Nog een voorwaarde voor de veiligheid van een kinderfietshelm
Het is ook belangrijk dat een kinderfietshelm nog niet eerder een val heeft ondergaan én dat uw kind geen fietshelm gebruikt die ouder is dan (maximaal) vijf jaar. Dit geldt ook voor alle officieel goedgekeurde kinderfietshelmen. Is uw kind (stevig) gevallen met de helm, schaf dan een nieuwe aan.

Een tip tot slot
Houdt uw kinderfietshelm zo lang mogelijk goed door deze te beschermen en er duurzaam mee om te gaan. Berg de helm daarom als deze niet gebruikt wordt donker en droog op. Stop dus bijvoorbeeld géén natte handschoenen in de helm!